Selvät sessarit

“Selvät sessarit” on yksittäisten skeittaajien aloitteesta luotu konsepti, jonka käynnistämistä ja valtakunnallistamista Suomen rullalautaliitto tukee. Sessarien tarkoitus on luoda turvallista ja avointa tilaa sekä edesauttaa vertaistukiverkoston syntymistä päihdeongelmista kärsiville lajin harrastajille. Sessareilla pyritään vähentämään päihdeongelmiin liittyviä stigmoja sekä herättää keskustelu päihdemyönteisen lajikulttuurin ongelmallisuudesta.

Ensimmäiset sessarit järjestetään Kontulan skeittihallilla, Helsingissä 18.11. ja tästä eteenpäin joka toinen lauantai yhdessä paikallisen skeittiyhdistyksen, HELride collectiven kanssa.
Pyrimme auttamaan muitakin suomen skeittiyhdistyksiä järjestämään vastaavia sessareita ja listaamme valtakunnallisesti kaikki selvät sessarit TAPAHTUMAT sivuillemme.

Helsingin selvien sessarien yhtenä vetäjänä toimii Jussi Kähkönen, jolta kysyimme hieman sessarien taustasta:

Jussi Kähkönen - Selvät sessarit

“Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea sitä samaa ulkopuolisuuden tunnetta, jota itse koin.”

-Jussi Kähkönen

Mistä idea selville sessareille syntyi?
Idea lähti omasta alkuraittiuden kamppailusta sekä ulkopuolisuuden tunteesta, opetellessa uutta elämäntapaa. Kävin ensimmäisen vuoden ajan päivittäin vertaistukikokouksissa, mutta kun menin skeittaamaan niin siellä odotti usein mielipäihteeni. Oli se sitten parkeilla tai spoteilla. Vaikka monilla olikin omien sanojensa mukaan ymmärrystä tilanteelleni, niin se että sihautetaan kalja auki tai sytytetään spliffi vieressä kertoi enemmän ymmärtämättömyydestä. Jonkin verran oli tarjoamistakin. En ruodi tai tuomitse muiden käyttöä. Riippuvuussairaus on omani enkä sysää sitä muiden niskoille. Vastuu toipumisesta on itselläni ja minun tulee toimia niin, ettei tämä sairaus pääse ottamaan itsestäni enää valtaa. Paras tapa on ympäröidä itsensä ihmisillä, jotka eivät käytä, ainakaan minun läsnäollessa. Tämä ei aina ole helppoa. Kotiin ei onneksi tarvitse enään eristäytyä, koska Helsingissä on moni muukin skeittaaja alkanut raitistumaan, joten täältäkin löytyy selvääkin skeittiseuraa.

Skeittikulttuuri on erittäin rikas ja houkuttelee selkeästi vapaasta elämästä nauttivia ihmisiä ja niin se kuuluukin olla. En näe, että kulttuuria tulisi yrittää muuttaa. Mielestäni alkoholismista ja addiktiosta kärsiville tulisi kuitenkin tarjota apua ja tukea, niin mikäpä olisikaan meille parempaa kuin sessarit, missä ollaan yhdessä selvinpäin. Yksin en tämän järjestämiseen olisi kyennyt, joten avasin mietteitäni Anssi Paukkuselle (HELride) ja Samu Karvoselle (SRL). Yhteistyöllä järjestyi vuoro ja tilat - näin syntyi Selvät sessarit.

Mitä toivot sessareilta?
Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea sitä samaa ulkopuolisuuden tunnetta, jota itse koin.
Toivon, että alkoholismista ja addiktiosairaudesta toipuvat toverit löytäisivät tällä tavalla toisensa, jotta toipumista tarvitsevilla olisi ihmisiä ympärillä, ketkä oikeasti ymmärtävät.
Toivon, että tällä lievennetään kielteisistä ennakkoluuloista johtuvaa leimautumista ja normalisoidaan ajatusta, että yksin ei tarvitse pärjätä. Itse en ainakaan pärjää yksin tämän asian kanssa.

Kenelle sessarit on tarkoitettu?
Selvät sessarit on tarkoitettu kaikille, ketkä haluavat skeitata selvässä seurassa. Vertaistukikokous, mikä pidetään sessareiden viimeisen tunnin aikana, on tarkoitettu ensisijaisesti niille, joilla on tai epäilevät, että heillä saattaa olla päihdeongelma. Siellä saa jakaa omaa kokemustaan turvallisessa ympäristössä ilman tuomituksi tulemista.

Mitä sanoisit henkilölle, joka tämän luettuaan miettii voisiko hän tulla sessareille?
Tiedän omasta kokemuksestani, että avun pyytäminen tai vastaanottaminen päihdesairaalle ei ole helppoa ja että sitä tuntee olevansa täysin yksin ongelmiensa kanssa. Yhteisössä on kuitenkin voimaa ja voimme tukea toinen toisiamme erilaisissa elämäntilanteissa. Ketään ei täällä pakoteta raitistumaan, eikä edes jakamaan kokemuksiaan, voit tulla paikalle juuri sellaisena kuin olet, vaikka vaan skeittaamaan ja kuuntelemaan.


Seuraa
@selvatsessarit IG kanavaa tai katso TAPAHTUMAT sivuiltamme missä sessareita järjestetään seuraavaksi.

Kuvitus: Kukka Suvioja

Edellinen
Edellinen

Dokumentti SUVILAHTI DIY:stä ja skeittauksesta.

Seuraava
Seuraava

SKATE SM 2023 TOUR STREET-, PARK- sekä VERT-KILPAILUIDEN TULOKSET!